• Je bent goed zoals je bent
  • de volle aandacht
  • veiligheid en geborgenheid
  • ik voel me gezien

Ervaringsverhalen

Beste mensen,

Hieronder kunt U verhalen lezen ingezonden door behandelaars en docenten Shantala Speciale Zorg

Verslag VSD studiedag Shantala Speciale Zorg d.d. 30-01-2016

Het is mijn eerste keer dat ik naar een studiedag van de Shantala Speciale Zorg ga, dus vol verwachting rijd ik naar Helmond toe. Een mooie gezellige locatie van ORO is vandaag de plek waar we mogen zijn.

Het thema Sensorische informatieverwerking (S.I.) en Shantala spreekt mij heel erg aan en ik ben heel benieuwd naar de informatie die wij vandaag zullen krijgen. Afgelopen maandag ben ik met de cursus SSZ module 1 gestart.

Mieke Recillas geeft aan de hand van een PowerPointpresentatie uitleg over S.I..

Het begint al goed als blijkt dat haar USB-stick niet matcht met de laptop van de locatie. Maar geen nood, via internet kunnen we de presentatie toch volgen… Alleen de snelheid van het internet is dusdanig langzaam dat de presentatie op het scherm niet optimaal verloopt.

Het mooie is dat Mieke daar helemaal op inspringt en dat ze ons er van bewust maakt hoe wij er als individu op reageren dat het niet loopt zoals het zou moeten lopen.

De presentatie is heel interessant met heel veel informatie die je toe kunt passen in praktijksituaties. Je wordt alerter in je observeren van anderen door wat we aangereikt krijgen. Tips om je alertheid te verlagen en te verhogen, waar je alertheid aan kunt herkennen worden heel goed overgebracht.

Voor de lunch mogen we allemaal ervaren wat het met je doet als het even anders is of verloopt als dat je het zelf verwacht. Iedereen mag de volgende opdrachten gaan doen:

-      grabbelschaal

-      een ster natekenen

-      een strik maken op je rug

-      over een lijn lopen

-      rondgeleid worden door een ander.

Dan denk je, makkie…. Wat is de uitdaging?

Dat hebben we mogen ervaren. Degenen die het meegemaakt en doorgemaakt hebben kunnen zich waarschijnlijk nog heel goed voor de geest halen welke frustraties, angsten, onzekerheden, lachbuien en waarschijnlijk nog meer gevoelens er bij hen ervaren werden.

Door elkaar te observeren leerden we hoe je situaties beter kunt inschatten en begeleiden. Wat geeft een ander veiligheid, hoe kun je een ander die veiligheid bieden.

Na de heerlijke lunch mochten we ons eigen S.I.-profiel uitwerken.

De uitkomst was voor iedereen uniek. Ik herkende mezelf in de uitkomst. Daar kun je ook weer verder mee om daar wat mee te doen.

Een heel mooie, leerzame dag! Geen spijt dat ik er geweest ben!

Een vriendelijke groet,

Veronique Balendonck

 

  1. http://www.medicalfacts.nl/2014/02/26/beter-lichaamsbewustzijn-door-aangename-aanraking/
  2. http://helenvanseksueelmisbruik.nl/shantala-aanraking-seksueel-misbruik/

  3.  http://www.romelestijn.blogspot.nl
Copyright (c) Shantala Speciale Zorg 2010 - # site ontwerp WiVaNet # template: mixwebtemplates.
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd