• Je bent goed zoals je bent
  • de volle aandacht
  • veiligheid en geborgenheid
  • ik voel me gezien

 

“Aanraken is een levensbehoefte”

Shantala  (Speciale Zorg) bij mensen met misbruikervaringen

Bij mensen met misbruikervaringen kan aanraken stress oproepen. Alle vecht, vlucht en verstar reacties worden geactiveerd. Een van de meest vervelende lange termijn effecten van seksueel misbruik is, dat de relatie van het slachtoffer met zijn of haar eigen lichaam wordt verstoord. Voor het herstellen hiervan is extra veel respect, zorg en aandacht nodig voor nabijheid en aanraking.

Dit heeft ook bij Shantala SZ de aandacht in de vorm van het leren van specifieke manieren van bejegening, die geënt zijn op de haptonomische praktijk.

Uitgangspunt van de Shantala methode is:

” Jij bent goed zoals je bent” en “jij hebt de regie”.

Shantala SZ kan een belangrijke bijdrage leveren aan het helingsproces van seksueel misbruik omdat Shantala  een gestructureerde aanrakingsmethode is die zich mede onderscheidt door een uiterst respectvolle bejegening. De sterke punten van SSZ zijn:

·        De regie ligt bij de klant

·        De klant wordt over kleding heen aangeraakt

·        De structuur en herhaling zorgen voor duidelijkheid en veiligheid

·        De kwaliteit van aanraking

·        Opbouwen en afbouwen van contact

·        Het tempo en de voorspelbaarheid

 

De Shantalamethode is wetenschappelijk onderbouwd

 

Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dat een stimulering van de tastzintuigen het neurologisch (limbisch systeem) positief beïnvloedt. Hierdoor worden er hormonen oxytocine en serotonine aangemaakt welke een regulerende werking hebben op de stresshormonen adrenaline en cortisol.

 

Door samen met de Shantala behandelaar op weg te gaan naar wat de klant als veilig en prettig kan ervaren kun de klant zichzelf helen. De relatie met het eigen lichaam wordt hersteld. Er komt meer evenwicht in het denken en voelen.  De Shantala methode geeft handen en voeten aan het begrip: “Lekker in je vel zitten”

 

SSZ in jouw dagelijkse praktijk

 

Behandeling met de Shantala methode kan een klant terug brengen in het contact met zichzelf. Daarmee legt het de basis voor liefdevolle aanraking en contact met anderen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de SSZ methode aan een partner, ouder of andere betrokkene te leren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aanpak van de relatieproblematiek en seksuele problemen, die vaak voortkomen uit de seksueel misbruik ervaringen. Maar het is ook heel geschikt als manier om dissociatie te verminderen, door de verbinding met het lichaam te herstellen.

Copyright (c) Shantala Speciale Zorg 2010 - # site ontwerp WiVaNet # template: mixwebtemplates.
Our website is protected by DMC Firewall!