Aanmelding

Alle velden met een * zijn verplicht.
Uw informatie
maandag 9 maart 2020 ➜ maandag 15 juni 2020

Shantala Speciale Zorg neemt na aanmelding telefonisch contact met u op

Algemene Voorwaarden

Welkom op Shantala Speciale Zorg.
Door gebruik te maken van of toegang nemen tot een deel van deze services, dan stemt U in met alle van toepassing zijnde algemene voorwaarden en alle andere operationele regels, beleidsregels en procedures die van tijd tot tijd zullen worden gepubliceerd op de website Shantala Speciale Zorg. Als U niet instemt met deze voorwaarden, regels, beleidsregels of procedures, maak dan geen gebruik van en neem geen toegang tot deze services. Shantala Speciale Zorg behoud zicht het recht voor, om éénzijdig, op elk tijdstip, de Algemene Voorwaarden te wijzigen of te vervangen.

 1. UW REGISTRATIE VERPLICHTINGEN

  Om een aangemelde gebruiker te worden van deze Services, stemt U in met: (a)verstrek correcte, actuele en complete informatie over uzelf zoals gevraagd door het Site aanmelding formulier (de "Aanmelding Gegevens"). Als u informatie verstrekt die niet waar, niet secuur, niet actueel of incompleet is, of Shantala Speciale Zorg heeft redelijke gronden om aan te nemen dat de aangeleverde informatie niet waar, niet secuur, niet actueel of incompleet is, dan heeft Shantala Speciale Zorg het recht om al uw aanmeldings op te schorten of te beëindigen en toegang te weigeren van uw huidige of toekomstige gebruik tot alle Services (een gedeelte hiervan). Shantala Speciale Zorg draagt de zorg voor de veiligheid en privacy van al zijn gebruikers, vooral van kinderen. Om deze reden moet U minstens 18 jaar oud zijn, of de wettelijke leeftijd hebben bereikt voor het gerechtsgebied, als deze een oudere leeftijd voorschrijft, waar U zich bevind, om te aanmelden voor een scholing.

 2. PRIVACY

  Elke informatiem die U indient en verstrekt aan deze Services kunnen publiekelijk toegankelijk zijn. U moet zelf zorgen voor het beschermen van privé informatie of informatie die belangrijk voor U is. Shantala Speciale Zorg is niet verantwoordelijk voor het beschermen van dergelijke informatie en is niet aansprakelijk voor het beschermen van privacy van elektronische mail of andere informatie overgedragen via Internet of enig ander netwerk dat U gebruikt. Bent U zich er alstublieft van bewust dat als U besluit om persoonlijk identificeerbare informatie te openbaren op deze Services dat deze informatie publiek beschikbaar kan komen. Shantala Speciale Zorg zal niet controleren en zal niet verantwoordelijk zijn voor de handelingen van U of elke andere gebruiker (zoals Organisatoren, Kopers, of niet-Organisatoren of anderen) van deze Service.

 3. ACCEPTATIE VAN VOORWAARDEN

  U heeft de Algemene Voorwaarden in zijn geheel gelezen en U begrijpt wat U heeft gelezen.
  U stemt in dat U zich houdt aan de Algemene Voorwaarden opgesteld voor deze website.

Annuleren

Powered by iCagenda

 • Shantala Speciale Zorg

  Aangeraakt worden en je goed voelen. Zweverig? Zo klinkt het misschien. Maar dat is het zeker niet.Het is namelijk wetenschappelijk bewezen. Bovendien, Shantala is gemakkelijk te leren, is eenvoudig en het gaat bovenal uit van een respectvolle benadering. Shantala kan een perfect passend hulpmiddel zijn om de band tussen ouder/verzorger en kind/zorgvrager te versterken. Vele zorgverleners, ouders en vrijwilligers en anderen die er ervaring mee hebben, zijn zeer enthousiast.
  De Shantala methode is in India ontstaan als een vorm van babymassage. Vanuit deze babymassage is later een gestructureerde aanrakingsmethode en een respectvolle benaderingswijze ontstaan.
  De Shantala methode is toepasbaar gemaakt voor iedereen, ongeacht leeftijd, wel/geen zorgvraag, en voor elke situatie. In de zorg voor mensen met een beperking wordt steeds meer ervaren welk positief effect Shantala kan hebben op het verminderen van spanning en het vergroten van de kwaliteit van leven bij cliënten.
  'Je bent goed, zoals je bent'
  De Shantala methode gaat over contact en respect. Aanraken, over de kleding heen of op de blote huid, kijken wat dat met iemand doet, je laten leiden door de reactie. Shantala is ontstressen op een bijzonder prettige manier, zonder extra aandacht voor de beperking. Oprechte aandacht, dát is de kern van het contact en het aanraken.
 • Uitgangspunten

  De belangrijkste uitgangspunten van de Shantala methode zijn: Vertraag, zorg voor ritme en herhaling en bied zo veiligheid en geborgenheid, waardoor de ander zich kan openstellen voor contact; Ervaar zelf wat 'echt contact' betekent en wat het effect hiervan kan zijn;
  De manier waarop bepaalt:
  • Het op- en afbouwen van contact.
  • De kwaliteit van aanraken en contact houden staan centraal.
  • WACHTEN!! Het vertragen van je tempo en handelen.
  • Door de vaste voorspelbare structuur waarin ritme en herhaling, veiligheid en geborgenheid scheppen.
  • Afstemming.
  • De ander heeft de regie.
  • Kijken naar lichaamstaal, om zo de grenzen van de ander respecteren.
 • Toepasbaarheid van de Shantala methode in de zorg

  Shantala kan preventief, therapeutisch en ontspannend werken. Als je de aanrakingsmethode en de benaderingswijze met elkaar combineert dan biedt dit vele handvatten om de dagelijkse zorgmomenten beter te laten verlopen. Je kunt het toepassen bij het contact maken ,wassen en afdrogen, aan- en uitkleden, eten geven, maar ook als verwenzorg of tijdens een gehele of gedeeltelijke lichaamsbehandeling.
  • Resultaten

  • er komt meer rust en ontspanning ,door de aanmaak van oxytocine
  • er ontstaat een positiever zelfbeeld, jij bent goed zoals je bent
  • door de structuur ervaart hij veiligheid en vertrouwen.
  • verbinding ontstaat door afstemming en respecteren van de grens van de ander.
  • kwaliteit van con(samen) tact (voelen).
  • de ander voelt zich meer gezien en gehoord.
  • het lichaamsbeeld en lichaamsbesef worden versterkt
  • het contact van de zorgvrager met zichzelf, de ander en de omgeving verbetert.
  • de verzorgingsmomenten verlopen beter.
  • ontstaat weer vertrouwen in een positieve aanraking.

Bejegening

Shantala kun je ook zelf!

ORO is in Nederland een begrip als het gaat om Shantala Speciale Zorg. De methode Shantala gaat om aanraking, om bejegening, maar vooral over contact en respect. Het is niet eng en niet moeilijk. Bewegingstherapeut Marca van den Broek is docent Shantala Speciale Zorg. Ze is ook een van de mensen binnen ORO die Shantala ‘doet’. Over het doel van Shantala zegt ze: “Een positief contact en gunstige omgevingsfactoren zijn van groot belang voor, het welbevinden, het gevoel van cliënten, maar eigenlijk van iedereen. Shantala leert je hoe je die factoren positief kunt beïnvloeden. De kern? Laat mensen voelen dat ze goed zijn zoals ze zijn. En ben je ook bewust van de spanning in je eigen lichaam en je emoties, die ervoor kunnen zorgen dat je spanning overdraagt op de ander.”

Wat is het belangrijkste onderdeel van Shantala?

Shantala is vooral contact maken door non-verbale communicatie. Dat klinkt wat wazig, maar dat is het niet. Op deze webpagina laat Marca aan de hand van een paar eenvoudige situaties zien hoe de principes van Shantala in het dagelijks leven gebruikt kunnen worden. (schuif de lijn op de foto naar links of rechts om de foto's te vergelijken)
SAMEN LOPEN
Linker foto
Samen lopen. Maar niet écht samen. Marca lijkt Brian tussen zijn schouderbladen naar voren te duwen. Als je goed kijkt naar de voeten, zie je ook dat ze niet samen in eenzelfde pas lopen.
Rechter foto
Hier ondersteunt Marca de beweging die Brian maakt. Ze houdt haar hand in de onderrug, dichtbij de plaats waar bekken en benen bewegen, waar de aandacht van Brian dan naar vanzelf naar toe gaat. Ze lopen nu in dezelfde pas (allebei zetten ze een stap met de linkervoet). Marca begeleidt de beweging in plaats van dat ze Brian het gevoel geeft dat ze hem duwt.

OPSTAAN
Linker foto
Marca helpt Brian bij het opstaan van de bank. Kijk eens naar zijn vingers. En naar de spanning op zijn gezicht.
Rechter foto
Hier gebeurt hetzelfde, maar hier is sprake van een ander contact. Brian is ontspannen, kijkt naar Marca en laat zich helpen. Marca’s handen zitten aan de buitenkant van de armen van Brian. Als hij wil, kan hij zijn armen makkelijk terughalen. Marca’s duim is bij haar vingers, niet in de grijphouding. Ze ‘trekt’ hem niet omhoog, ze begeleidt hem.
KOFFIE DRINKEN
Linker foto
Hier drinken Marca en Brian koffie. Gezellig? Ja, best wel. Maar…is hier echt sprake van een gelijkwaardig contact?
Rechter foto
Dit vindt Brian fijner! Marca zit nu op gelijke hoogte met Brian. En aan de zijkant. Zo kan Brian, als hij dat wil, makkelijk ‘weg’ kijken. De deuren zijn dicht. Daardoor krijgt Brian minder prikkels en is het rustiger. De plaats van Brian is goed. Hij zit met zijn rug naar een muur, waardoor er niemand achter hem door kan lopen. Ook dat geeft rust.
DOUCHEN
Linker foto
Brian heeft gedoucht en Marca helpt hem bij het afdrogen van zijn rug. Ze ‘schrobt’ hem goed droog.
Rechter foto
Hier wordt Brian net zo droog van, maar dit vindt hij prettiger. Marca legt de handdoek op zijn rug en strijkt hem langzaam van boven naar beneden droog. Brian ervaart de rust en hij ervaart zijn rug, zijn eigen lichaam. De lange en langzame bewegingen zorgen ervoor dat hij het goed kan volgen.
Our website is protected by DMC Firewall!